dinsdag 21 juli 2015

Waar is de tijd gebleven dat we actie voerden

In de jaren zestig en zeventig gingen we straat op. Met honderdduizenden demonstreren tegen kernwapens, baas in eigen buik, hervormingen in het onderwijs. Wie gaat er vandaag nog de straat op? Wie gaat voor de poorten van het Binnenhof liggen om de politiek duidelijk te maken dat het gevoerde beleid niet deugt? Ik ben dan ook behoorlijk teleurgesteld in mensen. Niet in allemaal hoor, maar wel in veel. Ik koop namelijk niet zo veel voor mailtjes met bemoedigende woorden als: "Ga zo door", "Goed dat je dit nu nog aanpakt" of "Waar haal je de energie vandaan?" Om met dat laatste te beginnen: Ik weet het eigenlijk ook niet. Ik denk dat het een soort moed der wanhoop is, een laatste voorbeeld van hoe je ook anders tegen zaken aan kunt kijken en hoe je toch een verschil kunt maken en kan zorgen voor een minimale verbetering. Maar jullie hebben meer tijd, dus meer kansen en meer mogelijkheden. Waarom doen jullie dan niks?

Want dat jullie allemaal ongeïnteresseerd zijn, is zeker niet waar. Zelden heb ik de afgelopen jaren zo veel geklaag gehoord. Je kunt er een waslijst van maken, van de hoogte van de pensioenen tot de immigratie van buitenlanders, van de onbetrouwbaarheid van politici tot de oplichting door banken, maar al die keren zijn we niet de straat op gegaan. En ook nu weer laten we het ons aanleunen dat de overheid gaat bepalen of we straks wel of geen medicijnen krijgen als we ziek zijn en denk nu niet dat ik het opnieuw heb over die dure medicijnen om kanker te genezen. Let op mijn woorden, die Schippers gaat op de derde dinsdag van september een kunstje flikken. Ik durf er een weddenschap op af te sluiten. Zullen we wedden om een ouderwetse demonstratie en het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamer?


Ik heb nog een uitdaging voor jullie. Geef eens een tip hoe we de maatschappij een beetje de goede kant op kunnen veranderen. We kunnen natuurlijk discussiëren over wat de goede kant is, maar over een paar zaken zullen we het allemaal eens zijn en zo niet dan pikken we in ieder geval de onderwerpen er uit waar we het wel over eens zijn. Ben wel benieuwd waar jullie mee komen.


En je mag natuurlijk ook zelf bedenken hoe je het zou kunnen uitvoeren. Zo niet dan kom ik wel met een paar suggesties.

1 opmerking:

  1. René de Bruijn26 juli 2015 om 23:24

    Hoe kunnen we de maatschappij een beetje de goede kant op krijgen? Pas de vijf W's toe. Dat staat voor waarom, waarom, waarom, waarom en waarom. Het is net als bij een kind die je iets verteld hebt en dan vraagt: Waarom?. 'Omdat het zo is' is vaak het antwoord maar af en toe vraag je jezelf af waarom iets eigenlijk zo is. Dat is ook het effect dat krijgt met de vijf W's.
    Maar waarom vijf hoor ik iedereen denken. Kijk dat is de bedoeling, het nadenken is begonnen. Het zou natuurlijk mooi zijn als we met één keer tot de kern van de zaak zouden komen maar doorgaans krijg je van degene die de vraag moet beantwoorden een nietszeggend antwoord. De ervaring leert dat we pas na vijf keer tot de kern komen en dan wordt het mogelijk om iets aan een plan aan te passen of een ander idee uit te voeren dat het werkelijke probleem aanpakt. Ik weet dat het niet altijd makkelijk is en dat het ook niet altijd succes heeft, ik roep wel een vertwijfeld dat het parels voor de zwijnen zijn, maar toch een volgende keer probeer ik het weer want ik merk dat af en toe mensen gaan nadenken over een plan of wat ze doen. Uiteindelijk heeft dat effect op de kans voor een betere maatschappij en dat is toch het uitgangspunt, niet waar?

    BeantwoordenVerwijderen