dinsdag 21 juli 2015

Sigarettenfabrikant veroordeeld tot schadevergoeding van 25 miljoen

Philips Morris is in de VS veroordeeld tot een schadevergoeding van 25 miljoen dollar aan de erven van een vrouw die is overleden door het roken van "Light" sigaretten. De rechter voegde er nog aan toe dat als het in dit geval om een strafrechtelijke zaak was gegaan, de fabrikant veroordeeld zou zijn wegens doodslag. De Engelse tekst staat o.a. in deze krant. De uitspraak volgde na 15 jaar procederen en is zeker niet de enige, maar de vrees bestaat dat de tabaksindustrie met zijn "diepe zakken" een definitieve uitspraak nog wel een jaartje of vijf zal weten te rekken.


Niettemin is er een kentering op komst. Zo lees ik op de site van www.Tabaknee.nl dat in landen als Australië , India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, maatregelen treffen om het roken minder aantrekkelijk te maken. Dat varieert van het duurder maken van rookwaren tot de eis dat minstens 85 procent van de verpakking moet bestaan uit een waarschuwing dat roken levensgevaarlijk is. In Frankrijk kennen we zelfs al rookvrije stranden, omdat daar wordt onderkend dat de peuken die achterblijven zorgen voor vervuiling  en het risico dat de  resten worden opgegeten door dieren die er ook weer ziek van worden. Het voorkomt ook dat de tabaksindustrie sluikreclame kan maken door zogenaamd goedbedoelde acties te ondersteunen om asbakken te plaatsen met natuurlijk hun reclame er op.

Alleen in Nederland duurt het kennelijk nog even. Hier hebben we nog een minister van gezondheid die glashard durft te beweren dat het haar `diepste overtuiging is` dat roken een eigen keuze is en een verantwoordelijkheid van ouders. Maar ja met 2,3 miljard per jaar is de accijns op tabak een van de grootste inkomstenbronnen van de overheid. Je kan er weer een paar JSF'jes van kopen en ondertussen beweren dat die verrekte medicijnen voor kankerpatiënten toch zo duur zijn dat we die maar niet meer moeten kopen.

Wie nog eens goed op een rijtje wil krijgen waarom roken zo slecht is moet dit interview lezen met Wanda de Kanter die als longarts is verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.

Ondertussen voelt de Tweede Kamer er niets voor om extra accijns op tabaksartikelen te gebruiken voor het betalen van dure medicijnen, zo blijkt op de site van RTL Nieuws. Daar is wat voor te zeggen, omdat je indirect de tabaksindustrie legitimeert, terwijl het feitelijk een organisatie is die verboden zou worden als ze nu een dergelijk product op de markt zou brengen, omdat het wat betreft verslaving in dezelfde categorie valt als heroïne of cocaïne en probeer dat maar eens op de markt te brengen op de manier waarop sigaretten en sigaren verkocht worden. Aan de andere kant doet een land als Frankrijk het weer wel  en gaat vanaf dit jaar extra accijns opbrengst gebruiken voor onderzoek en anti-rook campagnes. Daar is ook wat voor te zeggen, want het is zoiets als de tabaksindustrie zijn eigen graf laten graven.

Overigens is de redenering van elk Kamerlid dat tegen is flauwekul, want dan stop je die accijns in de algemene middelen en haal je het er weer uit. Dan is er ineens geen sprake meer van doelbelasting. Het is maar hoe je de zaken wil verkopen. Er schiet me ook een ander woord te binnen: hypocrisie. Of ga ik nu een stap te ver?

Nou kijk dan maar op de site van Alliantie Rookvrij Nederland. Kun je van alles terugvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten