woensdag 15 juli 2015

Arme Grieken (en Arme Europeanen)

Ziek zijn zoals ik zorgt ook voor reflectie en soms is dat best aangenaam. Zo moest ik terugdenken aan een reis per motor in Kreta. Maar we gebruikten ook het openbaar vervoer. Na een bezoek aan Knossos, stapten we in Heraklion op de bus. De chauffeur liep voor vertrek de hele bus door en maakte met iedereen een praatje. Ook met ons. "Oh, u moet naar Agios Nikolaos," zei hij. "Daar woon ik. Weet u, als u vanavond niets te doen hebt, kom dan naar dit adres" en hij stopte me een visitekaartje in de hand. Die avond gingen we naar het opgegeven adres. In de kelder en de achtertuin had de brave buschauffeur een compleet café ingericht. Zonder prijslijst, maar er was van alles te krijgen.

Hij kletste met iedereen, zorgde voor muziek en bleef allerlei drankjes inschenken. Aan het eind van de avond kwam hij met de rekening, want het was ons al snel duidelijk dat dit geen vriendschappelijk avondje uit was. Niettemin, de prijzen waren laag en het was gezellig geweest. De buschauffeur die overdag rondreed in afgedankte Duitse bussen, moest er gewoon 's avonds nog wat bijverdienen om het hoofd boven water te houden en regulier werk, was zelfs op het toeristische Kreta niet eenvoudig te vinden voor iemand die in wisselende diensten moest werken.


De Grieks crisis stamde dus al van voor de Europese Unie. Sterker nog die is door de komst van die unie alleen maar aangewakkerd en dat is mede de schuld van de banken. Die hebben willens en wetens meegewerkt aan het verstrekken van leningen, terwijl ze wisten dat de Griekse economie erg wankel was en de staatsschuld feitelijk al te hoog. Voor wie wil weten hoe de grote banken als Goldman Sachs van meet af aan de boel bedonderd hebben, is het interessant om deze documentaire van VPRO Tegenlicht nog eens te bekijken.
Het zijn dezelfde banken geweest, waaronder ook de grote Nederlandse en Duitse banken die maar geld bleven geven aan de Grieken. De miljarden die we nu onze overheden laten geven aan de Grieken zijn voor circa 80 procent bedoeld om die schulden bij de banken en het IMF af te lossen. Vestzak broekzak dus, maar dan wel van onze broekzak naar de vestzak van onze banken, die we zeker in Nederland al een keer gered hebben met ons broekzak-geld. Wie steelt nu eigenlijk van wie? En wie nog eens wil zien hoe die Griekse schuld in elkaar zit en hoeveel er feitelijk terecht komt bij de gewone man in de straat moet eens naar deze cijfers en grafieken kijken.
De gewone, Griek, zeg maar onze buschauffeur, moet straks rond zien te komen van een pensioen van tussen de 750 en 900 Euro. Dat kun je niet echt een vetpot noemen. Begrijpelijk ook dat ze geheel in overeenstemming met de lokale traditie er wat zwart bij schnabbelen. Ik kies bewust voor dat Duitse woord, omdat het de Duitsers zijn geweest die destijds Griekenland aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Ze hebben dus boter op hun hoofd als ze nu klagen over de Grieken. Eens te meer hebben ze ongelijk, omdat er geen land is geweest dat na de Tweede Wereldoorlog zo veel schulden is kwijtgescholden om er economisch weer bovenop te komen.
Natuurlijk begrijp ik dat wel, want het Rode Gevaar dreigde vanuit het oosten en als Nederlanders hebben we ook geprofiteerd van de Marshallhulp. En opnieuw speelt die angst voor invloed vanuit Rusland een rol. Ik denk dat het niet voor niets is dat in de afgedwongen bezuinigingsplannen de Griekse defensie vrijwel ongemoeid is gelaten, terwijl die Grieken daar toch zo'n 4 miljard per jaar aan uitgeven.
De gewone Griek probeert zijn hoofd boven water te houden in een land waarin nepotisme en zwart werken de gewoonste zaak van de wereld zijn geworden. Maar ik heb ook wel eens gehoord dat onze economie ook niet zou kunnen bestaan zonder het "grijze circuit", want ook hier vraagt de schilder, de loodgieter en ook de garagist kortweg om : "met bon of zonder bon". En vul het dan zelf maar verder in. Het is hier echter nog niet zo ver dat je een ambtenaar een briefje van 50 onder zijn neus moet schuiven om een vergunning te krijgen. Dat is natuurlijk laakbaar, maar wel begrijpelijk als je voor je inkomen daarvoor afhankelijk bent. De Griekse overheid had al veel eerder de belastingwetgeving moeten aanpassen. In ieder geval moeten uitvoeren, want veel bedrijven betalen niets of nauwelijks iets en ook burgers kunnen zich makkelijk aan de belastingheffing onttrekken. Weet je waarom van veel huizen de bovenverdiepingen niet zijn afgebouwd en er van die lelijke sprieten betonijzer uitsteken? Op een huis in aanbouw hoef je geen belasting te betalen. Zo simpel is dat.

Het Griekse ambtenarenapparaat is ook berucht om zijn grootte. Het is bijna het antwoord op de vraag waarom zou je het met een persoon doen als je het ook met twee kunt. Veel rederijen zijn in overheidshanden en ook daar geldt dit principe van hoe meer mensen hoe meer vreugd. Het enige dat je nog als positief kunt opmerken is dat daardoor in ieder geval een grote groep mensen nog enig betaald werk heeft.

Ze zullen me wel uitschelden voor eentje uit de linkse kerk, maar ik denk dat met name de 1000 Griekse reders die wereldwijd zo'n beetje de dienst uitmaken, aangepakt moeten worden. Het voorstel van de voormalige minister van financiën Varoufakis om ze ongemoeid te laten als ze nu 21 procent belasting betalen over het geld dat ze alleen al op de Zwitserse banken hebben staan en dat dan circa 21 miljard euro zou opleveren, geeft al aan dat er nog het nodige te halen valt bij mensen die nooit een cent belasting hebben betaald. We hebben het dus nog niet gehad over geld dat weggesluisd is naar andere bekende opslagplaatsen van geld als de Kaaimaneilanden, enkele Arabische landen, Liechtenstein, Monaco enz.

De ellende wordt zoals vaak veroorzaakt door mensen die het grote geld bezitten. In de week voordat de Griekse banken dicht gingen werd voor minstens 60 miljard Euro uit het land weggesluisd. Dat geld was zeker niet afkomstig van Andropoulis die als 67-jarige zijn zoon Stephanos van 33 nog steeds in huis heeft, omdat die ondanks een academische opleiding al zes jaar niet aan enig werk kan komen en dus noodgedwongen bij zijn ouders thuis woont. Zonder perspectief, zonder kans op een relatie en een woning en de mogelijkheid om een gezin te stichten. Zonder dus ook de mogelijkheid op een nieuwe Griekse generatie die geld kan gaan verdienen in een financieel geherstructureerd land.

Overigens die Varoufakis is zo gek nog niet al proberen nogal wat mensen in EU-verband dat te laten geloven. Lees zijn boekje "Talking to my daughter about the economy"  maar eens waarin hij in Jip en Janneke-taal aan zijn dochter uitlegt wat er aan de hand is met Griekenland, de EU en de wereldeconomie. Je kunt het ook verkrijgen via bol.com in het Nederlands. Lees ook wat op dit moment het IMF er over zegt.

Misschien  moeten  we maar eens deze petitie ondertekenen. Gebeurt er in ieder geval iets vanuit ons als gewone burgers. Ja ik weet het, hij komt van Groen Links, maar die Jesse Klaver is niet helemaal van lotje getikt. Ik kom daar nog wel een keer op terug.

Voorlopig kan ik alleen maar zeggen: Arme Grieken en Arme Europeanen.

2 opmerkingen:

 1. Ja Ben, terecht arme Grieken en arme Europeanen. Wij zijn allemaal het slachtoffers van de smerige zaken die gevoerd worden.
  En tot mijn ergernis lees ik dit: http://www.telegraaf.nl/prive/24267366/__Zorgen_om_Oranjes_in_Griekenland__.html

  Zorgen om de Oranjes? Hahahaha echt niet, waarom zou ik.
  Gewoon te gek voor woorden.
  Ik maak me wel zorgen om de Griekse bevolking die het zwaar te verduren krijgt.
  En om de hele situatie in Griekenland, wat dat voor weerslag heeft voor Europa.

  De Oranjes hoeven zich nergens zorgen om te maken. Wij zullen financieel wel weer via belastingen er voor opdraaien, ook voor de extra zware bewaking bij hun vakantievilla. Daar hoeven zij niet over in te zitten, zij komen overal mee weg, zij betalen niets van dat alles.
  Het is echt te gek voor woorden, dat wij zelfs voor hun vakantie diep in de buidel moeten tasten, al mogen we niet weten hoe diep.

  Het wordt tijd dat het volk zich eens bewust wordt over de mate van onrechtvaardigheid, wij worden aan alle kanten geplukt en zij worden overal voor gespaard.

  En mocht het op een oorlog uitlopen dan liggen voor hen de vluchtplannen al klaar. Nogmaals, zij komen overal mee weg.
  Dus nee, ik maak me totaal geen zorgen over die familie, ik irriteer me wel mateloos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In recente uitzendingen op tv onder de titel Zwarte Zwanen betreffende onduidelijke en oneerlijke handelingen met onze pensioengelden komt de naam van Goldman Sachs ook diverse keren naar voren als een gewiekste bank die er niet voor terug deinst malversaties te plegen en zo honderden miljoenen te verdienen. Ze werken zowel voor de aanbieder als de aankoper zonder dat de verantwoordelijken dat in de gaten hebben. Zo bepalen ze alles zelf autonoom en verdienen ze aan twee kanten. Dat hebben ze in deze Griekse zaak ook gedaan en ook hier komen ze er weer mee weg. Deze werkwijze is ondertussen bekend in de hele financiële en politieke wereld maar het wordt geen halt toegeroepen. Het gaat om zulke grote bedragen dat het waarschijnlijk niet opvalt als er links en rechts iets van kar valt. De Grieken zelf hebben nauwelijks of geen invloed op hun eigen gang van zaken. Ze zijn helemaal overgeleverd aan de geldschieters.

  BeantwoordenVerwijderen