dinsdag 16 juni 2015

Ja ik heb gerookt en....? !

Ik heb gerookt van mijn vijftiende tot 43ste en natuurlijk had ik dat beter niet kunnen doen. Nu weet ik dat een gen heb dat weliswaar niet de oorzaak is van kanker, maar dat door het roken wel is getriggerd. Zoiets als een geladen pistool waarvan de trekker is overgehaald en een kogel uitspuugt die kilometers verder doel blijkt te treffen. Is dus het krijgen van longkanker mijn eigen schuld?

Oordeel zelf maar na het lezen van het volgende: In de jaren vijftig stonden op alle verjaardagen glazen op tafel met verschillende soorten sigaretten. De woonkamer stond blauw van de rook. Mijn vader had een aparte rookstoel met aangebouwde tafel en ingebouwde asbak. In de winkel van mijn opa stond de asbak naast de kassa en de kolenkachel en thuis hing het pijpenrek naast de armleuningstoel in de hoek bij het raam.

Als ik op bezoek moest bij de huisarts zat hij steevast achter zijn bureau met een filtersigaret in de mond. Op het achterbalkon van de trams in mijn geboorteplaats stonden altijd de mannen met hoeden en petten op te roken. Hoewel mijn moeder en haar vriendinnen niet van die rokers waren, hadden ze bijna allemaal een pakje met mentholsigaretten in hun handtasje, want die roken zo lekker. De meester van de vijfde klas zie ik nog voor me. Een kleine kordate man die het toen bekende merk North State rookte uit blauw-gele pakjes en als die op waren zag hij er absoluut geen been in om een van de leerlingen  er op uit te sturen om een vers pakje te halen. Op minder dan 200 meter loopafstand van ons huis waren niet minder dan vier sigarenwinkels gevestigd. Letterlijk op iedere hoek van het plein een. Ik wil maar zeggen: roken was heel normaal.

Nog een paar feiten. Weten jullie hoeveel miljard de Nederlandse staat jaarlijks ontvangt aan tabaksaccijns? Waarom is in Frankrijk de verkoop van tabak een staatsmonopolie? Waarom schrijven senatoren van de eerste kamer brieven aan de minister om te voorkomen dat hij de tabaksindustrie aanpakt? Waarom roken de pr-mensen van enkele grote tabaksfirma's niet? Ga eens googlen! Maar mis bijvoorbeeld niet Tabaknee.nl
Ik moest er aan denken toen ik de soms misselijkmakende ongenuanceerde commentaren las onder de berichten in allerlei media (zoals die van Powned) over de onlangs gevoerde publiciteitsactie waarbij begrip werd gevraagd voor longkankerpatiënten. Wie hier een goed artikel over heeft geschreven is Ivan Wolfers op Joop.nl En de commentaren daar zijn ook een tikje anders zal ik maar zeggen. Misschien goed om te lezen voor een evenwichtig oordeel.
Even voor de duidelijkheid: Ik ben ruim 20 jaar geleden gestopt met roken en ik denk dat iedereen dat zou moeten doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten